Mučnina i povraćanje

 • Pedijatrijska ordinacija Beograd

Šta je u ovom članku?

 • Zašto deca povraćaju?

 • Šta je oralna rehidracija?

 • Saveti za rehidraciju: bebe (od rođenja do 12 meseci starosti)

 • Saveti za rehidraciju: deca i tinejdžeri (starost 1+)

 • Kada pozvati doktora

Zašto deca povraćaju?

Mučnina i povraćanje su česta kod dece. Kada odredjeni nervi u organizmu ili mozak osete neki od okidača, npr. trovanje hranom, određene infekcije ili neki lekovi, provocira se povraćanje. Mučnina se uglavnom javlja pre povraćanja. Mlađa deca ne prepoznaju osećaj mučnine, i uglavnom se žale na bol u trbuhu ili na neku drugu tegobu.

Povraćanje uglavnom ima protektivni efekat za organizam, jer je ovo način da se organizam oslobodi potencijalno štetne supstance. Ipak, lekovi i metodi koji bi provocirali povraćanje (npr. stavljanje prsta u grlo) se više ne savetuju, čak i ako je dete uzelo neku štetnu supstancu (u tim sutuacijuma je najbolje da roditelji odmah odvedu dete u dežurnu Hitnu pedijatrijsku ambulantu).

Najčešći razlog mučnine i povraćanja su virusne infekcije digestivnog trakta (virusni gastroenteritis, „stomačni grip”). U virusnom gastroenteritisu, pored mučnine i povraćanja, često se javlja dijareja i povišena telesna temperatura. Infekcija obično ne traje dugo i mnogo više je iscrpljujuća nego opasna. Ali deca (naročito bebe) koja ne mogu uzimati dovoljno tečnosti, mogu dehidrirati. Iako se većina dece lako i brzo oporavi, bitno je znati kad treba potražiti pomoć.

Važno je ostati miran – povraćanje je zastrašujuće i iscrpljujuće za decu (i roditelje). Umirivanje Vašeg deteta i sprečavanje dehidracije ključni su za brz oporavak. Davanje deci prave tečnosti u pravo vreme („oralna rehidracija”) je najbolji način da se pomogne u prevenciji i lečenju dehidracije.

Šta je oralna rehidracija?

Kada se tečnosti izgube kroz povraćanje važno je što pre ih nadoknaditi. Ključno je piti male količine adekvatne tečnosti za rehidraciju, odnosno oralno (na usta) rehidrirati (pojiti) dete.

Najbolje tečnosti za ovo su rastvori za oralnu rehidraciju – koja se često nazivaju oralnim elektrolitnim rastvorima ili oralnim rastvorima za održavanje elektrolita. Oni imaju pravu ravnotežu tečnosti, minerala i šećera i dostupni su u apotekama.

Saveti za rehidraciju: bebe (od rođenja do 12 meseci)

Kod beba je neophodno razlikovati povraćanje od bljuckanja. Bljuckanje se javlja uglavnom tokom podrigivanja, a nakon hranjenja. Veliki broj odojčadi bljucka majčino mleko ili mlečnu formulu na nos i/ili usta. Za razliku od bljuckanja, povraćanje je uglavnom intenzivnije i količinski veće.

Ako je Vaša beba mlađa od 3 meseca i povraća, odmah pozovite svog doktora. Povraćanje u ovom uzrastu zahteva pregled lekara. Ono može ukazati na infekciju digestivnog trakta, ali i na neko drugo ozbiljnije stanje kao što je infekcija nekog drugog organa (npr. urinarna infekija) ili na neki hirurški problem.

Za bebe koje sisaju

Ako Vaša beba isključivo sisa i povraća, dojite je na kraće periode: oko 5 do 10 minuta na oko 30 minuta. Ako tokom naredna 2 do 3 sata beba prestane da povraća, vratite se uobičajenom režimu dojenja. Ako Vaša beba još uvek povraća, i pored ovog rasporeda, pozovite svog doktora.

Za bebe hranjene adaptiranom mlečnom formulom

Ponudite bebi male, ali česte količine, oko 1-2 kašičice (5-10 mililitara) nearomatizovanog oralnog elektrolita, na svakih 15-20 minuta. Ukoliko i to povrati sačekajte 30 minuta i ponovite davanje rehidracionog rastvora. Proverite kod svog doktora koja vrsta rastvora je najbolja. Ukoliko beba nastavi da povraća, potrebno je da obavestite svog doktora.

Beba starija od 6 meseci možda ne voli ukus običnog oralnog elektrolitnog rastvora. Možete kupiti aromatične rastvore (samo za bebe preko 6 meseci) ili možete dodati ½ kašičice (oko 3 mililitara) soka za bebe nearomatizovanom oralnom elektrolitnom rastvoru.

Ako Vaša beba dobro toleriše rastvor elektrolita (ne povraća), postepeno povećajte količinu koju dajete. Ponekad će vrlo žedne bebe pokušati brzo da piju dosta tečnosti. Brz unos velike količine tečnosti često provocira povraćanje.

Nakon što Vaša beba izdrži više od 6 sati bez povraćanja, počnite sa postepenim uvođenjem mlečne formule (20-30 mililitara mlečne formule). Polako povećavajte količinu. Ako Vaša beba ne povraća 24 sata, možete se vratiti normalnoj ishrani. Ako Vaše dete već jede nemlečnu hranu, u redu je da ponovo počnete sa tom hranom u malim količinama.

Saveti za rehidraciju: deca i tinejdžeri (starost 1+ godina )

Najbolji izbor za adekvatnu rehidraciju deteta su oralni elektrolitni rehidracioni rastvori (aromatizovani i nearomatizovani).

Preporučena ukupna količina rastvora koju treba dati je 50 mililitara na kilogram (dete koje ima 10 kg bi ukupno trebalo da popije oko 500 ml rastvora). Rehidraciju treba početi malim količinama (npr. 5ml na svakih 2 – 3 minuta) i postepeno povećavati količinu (do 30 ml). Može se davati u malim količinama voda i razređeni sok od jabuke.

 • treba izbegavati koncentrovane sokove. Deca mogu tražiti komercijalna sportska pića, ali ona nisu adekvtna zbog velike količine šećera i neadekvatne koncentracije elektrolita.

Ukoliko Vaše dete nije povratilo 4 sata, možete početi sa ishranom. Nemojte forsirati hranjenje. U početku neka to budu manji i češći obroci. Preporučuje se hrana sa kompleksnim ugljenim hidratima (pirinač, krompir, hleb), piletina i bela riba, jogurt, voće i povrće. Treba izbegavati masnu hranu.

Ako nema povraćanja 24 sata, polako se vratite na redovnu ishranu deteta. Nema potrebe za izostavljanjem mlečnih proizvoda osim ako njihov unos ponovo provocira povraćanje ili dijareju.

Povraćanje zbog gastroenteritisa uzrokovano je virusima koji se mogu širiti na druge. Poželjno je da Vaše dete ostane kod kuće najmanje 24h od prestanka povraćanja. I zapamtite da je dobro i često pranje ruku najbolji način da zaštitite svoju porodicu od mnogih infekcija.

Kada pozvati doktora

Ako Vaše dete odbija tečnost ili ako se povraćanje nastavi nakon što pokušate predložene preporuke za rehidraciju, pozovite svog lekara. Takođe, pozovite zbog bilo kog od znakova dehidracije ispod.

Kod beba:

 • malo ili bez suza kada plače
 • manje od četiri vlažne pelene dnevno (više od 4-6 sati bez vlažne pelene) kod beba mlađih od 6 meseci
 • razdraženo ponašanje
 • nežna tačka na glavi novorođenčadi (fontanela) koja izgleda utonulo
 • ostavlja utisak da je umorno i slabo

Kod dece i tinejdžera:

 • ne mokri 6-8 sati
 • suva usta (mogu izgledati „lepljiva” iznutra)
 • suva, nagubana ili ispucala koža (posebno na trbuhu i nadlakticama i nogama)
 • neaktivnost
 • prekomerna pospanost ili dezorijentacija
 • duboko, brzo disanje
 • brz ili oslabljen puls
 • upale oči

Takođe, obratite se svom lekaru ako primetite bilo koje od sledećeg što može biti znak ozbiljnije bolesti od gastroenteritisa:

 • ako je vaše dete mlađe od 3 meseca i povraća
 • povraćanje u mlazu (naročito kod beba mlađih od 3 meseca)
 • uporno povraćanje nakon pokušaja da se dete oralno rehidrira nakon tokom 24h
 • povraćanje se ponavlja sa pokušajem da se uspostavi normalna ishrana deteta
 • povraćanje koje počinje nakon povrede glave
 • povraćanje praćeno povišenom telesnom temperaturom
  • 37.5° C pod pazuhom kod beba mlađih od 3 meseca
  • preko 38,5° C pod pazuhom kod odojčeta i deteta starijeg od 3 meseca
 • povraćanje svetlo zelene ili žuto-zelene tečnosti, krvi ili smeđeg ispljuvka koja podseća na boju taloga od kafe (što može biti znak mešanja krvi sa želudačnom kiselinom)
 • trbuh Vašeg deteta je napet, naduven i bolan između povraćanja
 • veoma jak bol u trbuhu
 • otok, crvenilo ili bol u dečakovim mošnicama

Napomena

Lekovi bez recepta za lečenje mučnine, povraćanja i dijareje se ne preporučuju za bebe i decu. U određenim situacijama, lekari mogu preporučiti lekove za mučninu ili povraćanje, ali oni su dostupni samo na recept, i NE SMEJU se koristiti bez odobrenja lekara.

Sve informacije u ovom tekstu su u cilju edukacije. Za specifične medicinske savete, dijagnoze i tretmane lečenja OBAVEZNO se obratite svom pedijatru.