Ispitivanje stolice

 • Pedijatrijska ordinacija Beograd

Šta je u ovom članku?

 • O analizama stolice

 • Prikupljanje uzoraka stolice

 • Testiranje uzorka stolice

O analizama stolice

Analizom stolice dobijaju se brojne informacije koju mogu biti dragocene pedijatru Vašeg deteta u postavljanju dijagnoze, a kada postoje znaci koji ukazaju na poremećaj funkcije digestivnog sistema.

Pedijatar može tražiti da se stolica ispita zbog sumnje na:

 • infekciju: virusnu, bakterijsku ili parazitsku
 • poremećaj apsorpcije šećera, masti
 • upalu digestivnog sistema
 • krvarenje u digestivnom sistemu

Najčešći razlog analize stolice je da se utvrdi da li je razlog dijareje virusna, bakterijska ili parazitska infekcija creva. U našem crevu normalno živi veliki broj bakterija, koje su neophodne za njegov normalan rad. Ipak, ukoliko se creva inficiraju štetnim mikroorganizmima, ona mogu usloviti povraćanje, bol u trbuhu, dijareu, pojavu krvi i sluzi u stolici.

Analizom stolice može se utvrditi i upala želuca (gastritis) izazvan bakterijom koja se zove Helicobacter pylori. Ukoliko Vaše dete ima osećaj mučnine, bola ili pečenja u predelu želuca, ovo je jedna od prvih analiza koju je potrebno uraditi.

Ukoliko pedijatar posumnja da dete ima upalu creva koja nije uzrokovana infekcijom, može tražiti da se u stolici odredi fekalni kalprotektin. Ova analiza je naročito bitna za dečju populaciju, jer će se na osnovu nje pedijatar odlučiti za dalja ispitivanja, pre svega za endoskopska.

Kada se posumnja da dete ima poremećaj apsorpcije, pedijatar može tražiti da se u stolici odredi, na primer, količina masti, prisustvo redukujućih supstanci ili pH (kiselost) stolice. U zavisnosti koja analiza je potrebna, zavisiće i način uzimanja stolice za analizu.

Prikupljanje uzoraka stolice

Za razliku od većine drugih laboratorijskih testova, stolicu najčešće uzima roditelje deteta, kod kuće, a ne zdravstveni radnik. Evo nekoliko saveta za prikupljanje uzorka:

 • Pri uzimanju uzorka stolice obavezno nosite lateks rukavice i nakon toga dobro operite ruke i ruke deteta.
 • Bilo bi dobro da se uzorak stolice uzme pre nego što dodirne unutrašnjost toaleta. Uzimanje stolice iz WC-a ne pruža čist uzorak za analizu u laboratoriji. Jedna od mogućnosti je da se stavi plastični omotač preko oboda toaleta, ispod sedišta.
 • Uzorak stolice je potrebno staviti u čistu, zatvorenu posudu pre nego što odete u laboratoriju. Ove posude su dostupne u svakoj apoteci.
 • Po uzimanju uzorka stolice, najbolje bi bilo da se odmah dostavi u laboratoriji. Pedijatar Vam mora objasniti da li je postoji mogućnost da se uzorak stolice na određeni način čuva (na primer u frižideru) dok ne bude dostavljena laboratoriji ili je neophodno da bude odmah dostavljen laboratoriji.

Testiranje uzorka stolice

U zavisnosti od toga koja je analiza tražena, rezultat se može očekivati istog dana ili tokom narednih nekoliko dana. Na primer za koprokulturu je najčešće potrebno tri dana za dobijanje rezultata. Raspitajte se u laboratoriji kada možete očekivati rezultat.

U većini slučajeva, bakterijske ili parazitske infekcije se mogu identifikovati iz pojedinačnog uzorka stolice. Međutim, ponekad se uzimaju do tri uzorka tri uzastopne stolice. Pedijatar će vas obavestiti na koji način će se raditi ispitivanje.

Napomena

Sve informacije u ovom tekstu su u cilju edukacije. Za specifične medicinske savete, dijagnoze i tretmane lečenja OBAVEZNO se obratite svom pedijatru.