Opstipacija (zatvor)

 • Pedijatrijska ordinacija Beograd

Šta je u ovom članku?

 • Uzroci opstipacije

 • Simptomi opstipacije

 • Kako rešiti opstipaciju

Opstipacija (zatvor) je vrlo čest problem kod dece. Smatra se da dete ima zatvor ako tokom nedelju dana ima manje od tri pražnjenja creva ili kada je stolica čvrsta a pražnjenje bolno. Opstipacija (zatvor) obično nije razlog za zabrinutost i lako se rešava usvajanjem zdravih navika u ishrani i vežbanju.

Uzroci opstipacije

Zatvor je obično posledica ishrane sa malo vode i vlakana. Adekvatni unos vode i vlakana pomaže rad creva. Deca koja jedu puno prerađene hrane, belog hleba, mlečnih proizvoda i mesa mogu imati zatvor. Jesti zdraviju hranu, hrana sa većom količinom vlakana, kao što su voće, povrće i cele žitarice može sprečiti problem sa zatvorom.

Ponekad lekovi, poput preparata gvožđa ili antidepresiva mogu izazvati zatvor.

Opstipacija se može desiti kod beba koje prelaze sa majčinog mleka na mlečnu formulu ili sa uvođenjem nemlečne hrane. Mala deca kod kojih se preprano kreće sa skidanjem pelena, pre nego što su ona spremna, mogu razviti opstipaciju.

Neka deca izbegavaju odlazak u kupatilo, čak i kada stvarno imaju potrebu da idu. Oni mogu ignorisati unutrašnju potrebu, jer ne žele da koriste javni toalet,  ne žele da prekidaju igru ili jer moraju da zatraže od odrasle osobe da dozvoli da ode u kupatilo. Ignorišući potrebu da ide, to otežava stvari kasnije.

Stres takođe može dovesti do zatvora. Deca mogu imati zatvor kada su oko nečega zabrinuta ili uznemirena, zbog polaska u školi i problema u kući. Istraživanja su pokazala da emocionalni poremećaji mogu uticati na to koliko dobro creva funkcionišu i mogu izazvati zatvor i druga stanja, kao što je dijareja.

Neka deca, uglavnom starija, imaju zatvor zbog sindroma iritabilnog creva (IBS), što može da se desi kada su pod stresom ili jedu određenu hranu, koja je često masna ili začinjena.  Zatvor je često praćen i bolovima u trbuhu, nadimanjem.

U retkim slučajevima, opstipacija je znak drugih zdravstvenih problema. Zato razgovarajte sa svojim lekarom ako Vaše dete ima ovu vrstu problema.

Simptomi opstipacije

Imajte na umu da različita deca imaju različite navike u pražnjenju creva. Dete koje nema pokrete creva svakog dana ne znači da obavezno ima zatvor. Jedno dete može imati stolicu tri puta dnevno, dok drugo jednom u 3 dana.

Znaci zatvora uključuju:

 • ima stolicu ređe nego obično
 • pražnjenje creva je neprijatno ili bolno
 • oseća punoću ili naduvenost u trbuhu
 • nakon pražnjenja creva na toaletnom papiru ima tragova krvi
 • donji veš je povremeno zaprljan stolicom

Kako rešiti opstipaciju

Za sprečavanje i lečenje opstipacije:

 • Dajte detetu više tečnosti. Uzimanje dovoljno vode i drugih tečnosti pomaže stolici da se lakše kreće kroz creva. Količina potrebnih tečnosti za decu varira u zavisnosti od težine i starosti. Međutim, većina dece školskog uzrasta potrebu za najmanje 3 do 4 čaše vode svakog dana. Ako zatvor traje obratite se Vašem lekaru.
 • Dajte više vlakana. Hrana sa visokim sadržajem vlaknana (kao što su voće, povrće i hleb od celog zrna) može pomoći u sprečavanju zatvora. Vlakna se ne mogu variti, i pomažu u radu creva. Dijeta puna masnih, slatkih ili namirnica sa skrobom može usporiti rad creva. Kada dodate više vlakana u ishranu Vašeg deteta, radite to postepeno u toku nekoliko nedelja i uverite se da Vaše dete pije više tečnosti. Uvođenjem, na primer, jabuke, kruške, šljive, pasulja, ovsene kaše, pomorandže, hleba od celog zrna, kokica, dodavanje lanenog obroka ili mekinja u domaće voćne sokove neki su od načina da se poveća unos vlakna u ishrani.
 • Pobrinite se da deca dovoljno vežbaju. Fizička aktivnost pokreće rad creva, zato ohrabrujte svoju decu da vežbaju.
 • Razvijte redovan raspored obroka. Kako je jelo prirodni stimulans za rad creva, redovni obroci mogu pomoći deci da razviju rutinskih navike rada creva. Ako je potrebno, zakazati doručak malo ranije kako bi dete imalo šansu za opušten odlazak u toalet, pre škole.
 • Naučite decu navici da idu u toalet. Ako se vaše dete bori sa potrebom da ode u toalet, dozvolite mu da sedi na toaletu najmanje 10 minuta u isto vreme svaki dan (idealno, nakon obroka).

Ove male promene pomažu većini dece da se bolje osećaju i da creva rade na način na koji treba. Razgovarajte sa pedijatrom pre nego što detetu date neku vrstu leka za zatvor bez recepta.

Napomena

Sve informacije u ovom tekstu su u cilju edukacije. Za specifične medicinske savete, dijagnoze i tretmane lečenja OBAVEZNO se obratite svom pedijatru.