Intolerancija laktoze

  • Pedijatrijska ordinacija Beograd

Šta je u ovom članku?

  • O intoleranciji laktoze
  • Ko dobija intoleranciju laktoze?
  • Dijagnostikovanje intolerancije laktoze
  • Živeti sa intolerancijom laktoze

O intoleranciji laktoze

Za mnogu decu, porcija sladoleda ili čaša mleka znači pojavu grčeva, gasova i dijaree.

Deca koja imaju ovakvih nelagodnosti nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda mogu imati inoleranciju laktoze. Uzrok problema je nemogućnost varenja laktoze – glavnog šećera u mleku i mlečnim proizvodima.

Intolerancija laktoze je posledica nedostatka (potpunog ili delimičnog) laktaze, enzima sluznice tankog creva neophodnog za varenje mlečnog šećera laktoze. Usled nedostatka enzima laktaze, laktoza se ne može variti u tankom crevu, i ona prelazi u debelo crevo gde je bakterije debelog creva fermentiraju u gasove i kiseline. Zbog ovog procesa javljaju se grčevi, bol u trbuhu, gasovi  i dijarea oko 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja bilo koje hrane ili pića koja sadrži laktozu.

Za neku decu, koja imaju potpuni nedostatak enzima laktaze, ovi simptomi su vrlo ozbiljni jer njihov digestivni sistem ne može tolerisati ni najmanju količinu mlečnog šećera. Za druge, koji imaju delimični nedostatak enzima, simptomi su blaži i oni samo moraju ograničiti količinu mlečnih proizvoda koje konzumiraju.

Ako mislite da Vaše dete ima intoleranciju laktoze, obratite se Vašem pedijatru gastroenterologu.

Ko dobija intoleranciju laktoze?

Intolerancija laktoze je češća kod ljudi azijskog, afričkog, indijanskog i španskog porekla. Za osobe sa urođenom intolerancijom laktoze, to ostaje problem do kraja života.

S druge strane, za neku decu, to je prolazno stanje i posledica je oštećenja sluznice tankog creva, kao što je akutni virusni ili bakterijski gastroenterokolitis, celijačna bolest ili antibiotikom uzrokovana dijareja. Sa oporavkom sluznice dete će ponovo normalno tolerisati mleko i mlečne proizvode.

Dijagnostikovanje intolerancije laktoze

Pedijatri obično posumnjaju na intoleranciju laktoze na osnovu podataka koje saopštite tokom razgovora.

Postoji nekoliko testova koji mogu ukazati na nemogućnost varenja ugljenih hidrata, u koje spada i mlečni šećer:

  • odredjivanje prisustva redukujućih supstanci u stolici
  • odredjivanje pH stolice (kiseli pH stolice ukazuje na neadekvatno varenje ugljenih hidrata)
  • izdisajni test (nakon unosa odredjene količine laktoze meri se nivo vodonika u izdisajnom testu)

Gornjom endoskopijom, pedijatar gastroenterolog pregleda sluznicu jednjaka, želuca i početni deo tankog creva. Tokom ovog pregleda može se uzeti biopsija sluznice tankog creva. Ovim ispitivanjem pedijatar će isključiti druge bolesti (na primer celijačnu bolest) koje mogu biti uzrok tegoba Vašeg deteta. U nekim ustanovama postoji mogućnost da se odredi i nivo enzima laktaze u dobijenom uzorku tkiva. Ipak, ova metoda je teško dostupna i nije dovoljno senzitivna.

Živeti sa intolerancijom laktoze

Ukoliko dete ima potpuni nedostatak enzima laktaze, neophodno je da se iz ishrane isključe mleko i mlečni prozvodi. Deca koja imaju parcijalni nedostatak enzima mogu tolerisati neke mlečne prozvode sa manjom količinom mlečnog šećera (kačkavlj, stariji sirevi). Kako je svako dete drugačije, pristup je individualan.

Zahvaljajujući unapređenju tehnologije, na tržištu se sada mogu naći mleko i mlečni proizvodi bez laktoze, što značajno poboljšava kvalitet života ovim osobama. Kako bi se izbegao deficit nekih minerala i vitamina, možete se posavetovati sa nutricionistom o ishrani Vašeg deteta. Podstičite svoje dete da jede drugu hranu bogatu kalcijumom kao što su brokoli, kelj, losos, bademi, soja, tofu, suvo voće, susam, pomorandža.

Napomena

Sve informacije u ovom tekstu su u cilju edukacije. Za specifične medicinske savete, dijagnoze i tretmane lečenja OBAVEZNO se obratite svom pedijatru.