Dehidracija

 • Pedijatrijska ordinacija Beograd

Šta je u ovom članku?

 • Šta je dehidracija?

 • Koji su simptomi i znaci dehidracije?

 • Kako se leči dehidratacija?

 • Može li se sprečiti dehidracija?

Šta je dehidracija?

Svi gubimo vodu i elektrolite iz tela svakog dana, urinom i stolicama, znojem koji isparava sa kože i parom tokom disanja. Mi obično zamenjujemo ovu telesnu tečnost i soli, koje ona sadrži, kroz našu redovnu ishranu.

Ponekad deca izgube velike količine vode i soli. Ovo se može desiti kada imaju povišenu temperaturu, dijareju i/ili povraćanje, ili kroz dugotrajne vežbe.

Ako ne mogu da nadoknade tečnost koja je izgubljena, deca dehidriraju.

Po svojoj težini dehidracija može biti blaga, umerena i teška.

Koji su simptomi i znaci dehidracije?

Ako Vaše dete ima povišenu temperaturu, dijareju i/ili povraćanje, ili se mnogo znoji kada je vreli dan ili tokom intenzivne fizičke aktivnosti, pazite na znake dehidracije. Oni uključuju:

 • suva ili lepljiva usta
 • malo ili bez suza kada plače
 • oči koje izgledaju upale
 • kod beba, meka tačka (fontanela) na vrhu glave izgleda upalo
 • manje mokri ili je manje vlažnih pelena nego obično
 • suva, hladna koža
 • razdražljivost
 • pospanost ili vrtoglavica

Kako se leči dehidracija?

Dehidracija se leči rehidracijom, odnosno adekvatnom nadoknadom tečnosti i elektrolita,  a cilj je vraćanje telesnih tečnosti na normalne vrednosti.

Važno je poznavati rane znake dehidracije i brzo reagovati ako ih dete ima.

Rehidratacija

Deca koja su blago dehidrirana, a usled fizičke aktivnosti, verovatno će biti žedna i trebalo bi da piju koliko god žele. Obična voda je u ovoj situaciji najbolja opcija. Trebalo bi da se odmaraju na hladnom, osenčenom mestu dok se izgubljena tečnost ne obnovi.

Deca sa blagom do umerenom dehidracijom zbog dijareje, povraćanja i/ili povišene temperature, potrebno je da se rehidriraju davanjem posebne tečnosti koja se zove oralni rehidracioni rastvor (ORS).

ORS (oralni rehidracioni rastvor) je dostupan u svim apotekama bez recepta. Sadrži pravu kombinaciju šećera i soli koja dehidriranoj deci treba.

Započnite proces rehidracije davanjem Vašem detetu 1 ili 2 kašičice (5 ili 10 mililitara) ORS svakih nekoliko minuta. Možete koristiti malu kašiku ili oralni špric. Ovo možda ne izgleda kao dovoljno tečnosti za rehidriranje Vašeg deteta, ali ove male količine mogu dodati više od čaše na sat. Ako je Vašem detetu bolje, postepeno možete davati veće gutljaje.

Čak i deca koja povraćaju obično se mogu rehidrirati na ovaj način, jer malim, čestim gutljajima apsorbuju tečnost između epizoda povraćanja.

Bebe koje sisaju mamino mleko treba nastaviti dojiti. Oralni rehidracioni rastvor dajte u periodima između hranjenja.

Ukoliko se Vaša beba hrani adaptiranom mlečnom formulom izgubljenu količinu tečnosti u početku nadoknađujte oralnim rehidracionim rastvorom. Mlečnu formulu možete vratiti kad beba prestane da povraća. Prema preporukama Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i nutriciju, nije neophodno uvoditi mlečnu formulu bez laktoze (mlečnog šećera) i ne treba razblaživati mlečne formule.

Neku decu, uprkos maksimalnom trudu, nije moguće rehidrirati pojenjem. Najčešći razlog je učestalo povraćanje i/ili veliki broj stolica. Kada se gubici ne mogu nadoknaditi pojenjem, dete će možda morati da dobije intravensku rehidraciju u bolnici.

Ukoliko je Vaše dete dehidrirano, i upornom rehidracijom nema poboljšanja ili se dehidracija pogoršava, potrebno je da pozovete doktora ili da se uputite u najbližu zdravstvenu ustanovu / Hitnu službu.

Može li se sprečiti dehidracija?

Najbolji način da zaštite dete od dehidracije je obezbediti detetu što više tečnosti kada je bolesno ili fizički aktivno.

Održati dete hidriranim ponekad je pravi izazov. Na primer, dete koje boli grlo može dehidrirati, jer je pijenje previše bolno. Davanjem analgetika smanjiće osećaj bola, a hladni napici i lizalice mogu smiriti grlo, uz istovremeno davanje tečnosti.

Nije potrebno svaku povišenu temperaturu obarati. Ipak, ukoliko je Vašem detetu neugodno i ne unosi dovoljno tečnosti, možete dati lek za smanjenje temperature.

Važno je da deca često uzimaju tečnost tokom vrućina. Oni koji se bave sportom ili su veoma fizički aktivna, pre fizičke aktivnosti treba dodatno da piju tečnost, a zatim da uzimaju redovne pauze za rehidraciju (na svakih 20 minuta) tokom aktivnosti. Idealno je da se rano ujutro ili u kasno popodne održavaju sportska dešavanja i takmičenja kako bi se izbegao najtopliji deo dana.

Žeđ nije rani znak dehidracije. Kada osete žeđ,  deca su već dehidrirana. Zato bi trebalo da počnu da piju, pre nego što osete žeđ i da nastave unos tečnosti i nakon što je osećaj žeđi ugašen.

Dehidracija i „stomačni gripˮ

Gastroenteritis („stomačni gripˮ) je najčešći razlog dehidracije kod dece. Težina dehidracije zavisiće od učestalosti povraćanja, broja i količine stolica, povišene temperature. Neophodnio je dete rehidrirati oralnim rehidracionim rastvorom kao i u drugim uzrocima dehidracije, i obavezno je nastaviti i po prestanku povraćanja i dijereje, a kako bi se nadoknadili gubici.

Unos hrane se može započeti 3-4 sata nakon poslednjeg povraćanja. Savetuje se da obroci u početku budu manji, češći i da se izbegava masna hrana i hrana sa visokom koncentracijom šećera.

Hrana koju obično dobro podnose deca sa gastroenteritisom su: složeni ugljeni hidrati (pirinač, krompir), posno meso, jogurt, voće i povrće.

Bebe koje sisaju nastaviti dojiti. Mamino mleko ima brojne protektivne efekte i obezbediće brži bebin oporavak.

Bebe koje se hrane adaptiranom mlečnom formulom ne treba prevoditi na mlečne formule bez laktoze.

Mleko i mlečni prozvodi ne moraju biti zamenjeni namirnicama bez laktoze.

Napomena

Sve informacije u ovom tekstu su u cilju edukacije. Za specifične medicinske savete, dijagnoze i tretmane lečenja OBAVEZNO se obratite svom pedijatru.